Undgå at lade dine æbler gå til spilde og lav æblemost af dem

Vi har 2 æbletræer i haven, selvom jeg skar det ene ned ret meget sidste år, men de giver utrolig mange æbler hver år, og det ene træs æbler er kæmpe æbler på 150-200g. hver.

Begge er dog spiseæbler, så der bliver aldrig spist så mange af dem.

For nyligt så jeg så et sæt i Bilka, tror jeg at det var, til at lave sit eget lille mosteri, så man nemt kunne lave sin egen æblemost elelr anden frugtjuice.

Jeg har derfor undersøg det en smule mere, da det kunne være interessant for os, i og med vi alle herhjemme elsker æblejuice og vi har 2 æbletræer som giver ca. 80-90 kg. æbler tilsammen.

Skal du have dit eget mosteri skal du have 2 ting:

 • En æblekværn der kværner æblerne til en æblemasse af alt hvad der er i æblerne. Du behøver hverkan at skrælle dem eller fjerne kærnehuse. Dog kan det være en ide at skære dem i halve da skærerne bedre får fat på æblerne, når de ikke bare er runde.
 • Dernæst skal du bruge en frugtpresse, der som ordet lyder, sempelthen presser saften ud af æblemassen og giver dig din friske æblemost. Der findes lidt forskellige frugtpresser og størrelser mend er er umiddelbart ikke den store forskel på hvilke der er bedst. Så det er mere omkring hvor meget man vil lave på samme tid, hvor de mindste ligger på omkring 10 liter frugtmasse.

Æblemos eller massen kan nedfryses til senere brug, og man kan også presse nedfaldsæblerne til en sund forfriskende æblemost. Du får den bedste smag, hvis man blander syrlige æbler med lidt mere søde æbler. Æblemost kan også nedfryses hvor det kan holde sig et års tid, mens den friske æblemost kun holder et par dage i køleskabet medmindre du pastorisere den(varmer den op til 80 grader og hæder den på varmeflasker som hurtigt lukkes og køles ned.)

Hvis man har mange nedfaldsfrugter eller mulighed for at få lov til at samle op i nabohaver og ikke selv har lyst til at gå igang med mosteriet, kan det stadig betale sig at indlevere æblerne på et mosteri og få most herfor. Det er dog ikke most af egne æbler, man får med hjem men most af andre indlevere æbler som så allerede er mostede når man kommer.
Der findes stadig enkelte mosterier rundt om i landet

 

 

Hjælp andre med at finde indlægget

  Author: Thomas

  Share This Post On

  Submit a Comment

  Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

  CommentLuv badge