Skal man leje eller købe et mosteri?

Som jeg nævnte i mit tidligre indlæg, har jeg gået med tankerne om at lave min egen æblemost, da vi har 2 træer med madæbler der giver ekstremt mange æbler hvert år, og æblerne på det ene træ giver rigtig store æbler. Jeg vil tro at der, de sidste 2 år vi har boet her, er gået 60 kg. æbler til spilde, da jeg kun har brugt dem til at lave æbletærte, selvom der også er blevet lavet nogle stykker af disse grundet en supernem opskrift jeg fik fra en kollega på arbejdet.

Jeg fik interessen for mosten, da jeg så et tilbud i Bilka med et mosteri for vist nok 2500 kr. og så efterfølgende så kigget lidt på priserne og hvad man skal bruge for at lave det.

Og det er prisen der bestemmer om man skal leje eller om man skal købe et.

Når man laver sin egen æblemost skal man regne med at hvert kg. æbler giver 0,5-0,7 l æblemost, altefter hvilken sort og hvor modne æblerne er.

Det kan være en god ide at have dem liggende et par uger(men de skal ligge mørkt og koldt) inden man laver most af dem, så vil man få mere ud af det.

Det ville i vores tilfælde så svare til at vi ville kunne få 30-40 liter frisk æblemost, hvilket jo også er en god slat.

Men hvad koster det så at købe fremfor at leje et æblemosteri?

Skal du lave din egen æblemost skal du som minimum have en frugtpresse og en æblekværn. Går du efter de mindste modeller med håndkraft kan du få en lille 10 liters æblekværn/frugtmølle for 1850 kr. og en lille 10 liters frugtpress for 1350 kr.
De har dog samlede sæt hvor det mindste koster 3150 kr. som vist nok er de 2 ovennævnte.

Jeg lagde mærke til at de også have en lille frugtpress i rustfrit stål, men den er så kun på 5,3 liter, så der skal fyldes på nogle gange før man er færdig.

Skal du have en elektrisk frugtkværn og hydropresse eller vandtrykspress starter priserne fra 4500 kr. for pressen og 3000 kr. for den elektriske frugtkværn.

 

Man kan dog oså leje begge dele ved nogle af de stadigt levende æblemosterier der ligger rundt omkring i danmark, udover at enkelte gårde har nogle mosterier de lejer ud.

Priserne for dette ligger ca. på 100 kr. pr. time og 300-600 på dagsbasis, men så vil du i de fleste tilfælde have mindst én af maskinerne som en elektrisk.

 

Er der ikke nogle af stederne der lejer mosterier ud i nærhende af dig, og flere i området har æbletræer, skulle du måske overveje at investere i et sæt og leje det ud til de omkringliggende der skulle have interesse i at lave deres egen æblemost.
Lejer du det ud for 200 kr. om dagen, har det tjent sig hjem på 15 dage med det mindste sæt bestående af presse, kværn og en pressesæk der filtrere æblemosten.

Hjælp andre med at finde indlægget

    Author: Thomas

    Share This Post On

    Submit a Comment

    Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

    CommentLuv badge